top of page

Dom Marina Držića

koncept, vizualni identitet, dizajn izložbenog postava

 

Ustanova u kulturi Grada Dubrovnika Dom Marina Držića, ustanovljen 1989. g., posvećen je životu i djelu velikana hrvatske komediografije koji je živio u vrijeme renesanse. Smješten je uz crkvu Domino, u zgradi izgrađenoj nakon potresa 1667. g., i to dijelom na mjestu razrušene kuće i crkve prijašnjeg titulara Svih svetih, u kojoj je Držić prema obiteljskom pravu bio rektor.

U konceptu postava nove stalne izložbe otvorene početkom 2023. godine pod nazivom 'Držićeve životne pozornice' po katovima kuće su prikazani različiti aspekti njegovog života i rada.

 

Prizemlje

Prizemlje Doma Marina Držića je prostor koji posjetitelj prvo vidi kad uđe u ustanovu ali ujedno i prostor u koji se vraća nakon što pregleda stalnu izložbu. To je prostor refleksije, promišljanja Držićevog života ali i daljnjeg pručavanjanja. Na frontalnom zidu ulaza u 'Kriptu' (multifunkcionalna prostorija za izložbe i radionice), nalazi se jak vizual koji privlači posjetitelja sa ulice u Dom. Na njemu je prikazan segment Coronellijeve karte Mediterana i Dubrovačke Republike iz doba Renesanse te dominantan novi znak/logotip Doma Marina Držića izveden u bijelom plexiglasu. Znak je slovo D (kaligrafski rad profesora Siniše Reberskog) koje predstavlja Držića, Dubrovnik i pismo (pisca), te planogram koji u aksonometrijskom prikazu posjetiteljima pojašnjava sadržaj svakog kata kuće.

U prostoru prizemlja nalaze se vitrine u kojima su izložena književna djela vezana za Držića nastala u 20. stoljeću, te djela i rad nastao u produkciji suvremenog Doma Marina Držića, kip redatelja koji je zaslužan za ponovno otkrivanje i interes za život i djelo Marina Držića u 20. stoljeću - Marka Foteza izveden u stakloplastici te mjesto za stolom gdje posjetitelji na interaktivnom elementu mogu dodano proučavati dostupnu bibilografiju.

U prizemlju se osim biljetarnice, nalazi i suvenirnica te natpis na hrvatskom i engleskom Ulazite u svijet Marina Držića gdje se posjetitelji penju na prvi kat u dio stalne izložbe pod nazivom Držićeve životne pozornice.

Prvi kat

Prvi kat Doma Marina Držića zamišljeno je kao svojevrsna vremenska crta koja prezentira život i rad Marina Držića kroz tri sloja,

te otvorene i zatvorene pozicije informacija koje posjetitelj kroz interaktivnost sam treba otkriti.

Prvi sloj je njegov život kroz godine i mjesta na kojima je živio.

Drugi sloj su pojave u tadašnjem renesansnom Dubrovniku koji nam daju kontekst vremena u kojem su Držićeva djela nastala.

Treći sloj su Držićeva djela koja su smještena na centralnom dijelu prvog kata, svojevrsnom ‘otoku’.

Uz fizičke eksponate i tekstove, sadržaj je također prezentiran kroz multimediju, isječke iz dokumentarne serije Republika koji daju dojam kako se živilo u Dubrovniku za vrijeme renesanse, ali i o tome kakva je bila Držićeva svakodnevica.

Dok se penjemo uz stepenice sa prizemlja na prvi kat, na vrhu nas dočekuje portret Marina Držića (Rendićev prikaza Marina Držića) te razgled počinje multimedijalnim sadržajem koji se u loopu vrti na televiziju - isječkom iz dokumentarne serije Republika koji objašnjava život u tadašnjem Renesansnom Dubrovniku.

Prvi dio nam govori u kontekstu Držićeve obitelji iz koje je potekao, njegovo rođenje, funkcije koje je obnašao u Dubrovniku kao mladić, školovanje u Sieni, te putovanja u Beč i Carigrad. Na tom zidu je također izložena Knjiga Lukarevića kao fizički eksponat, te faksimili dokumenta koji se odnose direktno na Držićrv život.

Drugi dio se odnosi na Držićev povratak u Dubrovnik, njegove najplodonosnije godine. Konstrukcijski se radi o takozvanom ‘duplom zidu’ u kojem se nalaze 12 ‘tajnih vratašaca’ koje se pritiskom
na označeno mjesto otvaraju sistemom ‘push’ i tu se nalaze dodatne

informacije o tadašnjem renesansnom Dubrovniku. Između panela sa tekstovima na kojima su i pleksiglas kutije sa reprintevima prvootisaka nalaze se multimedijalne konzole koje izlaze iz zida i u kojima se nalaze iPadovi sa isječcima iz dokumentarne serije Republika koji posjetiteljima pričaju o životu Marina Držića preko bežičnih slušalica.

Na trećem dijelu nalazi se prozor koji gleda na ulicu koji također ima svojevrsnu scenografsku ulogu, te bista Rendićevog prikaza Marina Držića.

U četvrtom dijelu dolazimo do dijela Držićevog života u kojem on odlazi u Italiju, i do niše nazvane ‘Sudionik intrigantnog slučaja’ koja skriva određene informacije. Nakon što posjetitelj rastvori vrata niše otkriva više o Držićevom odnos sa vladarom Cosimom Medicijem i njegovim takozvanim ‘urotničkim’ pismima. Kraj tog dijela završava Držićevom smrću pod nerazjašnjenim okolnostima, te posjetitelj može razgledati fizički prsten A la Turco sa crvenim rubinom kakav se u to doba nosio i kakav je Držić ostavio svom bratu.

U centralnom dijelu prostorije nalazi se ‘otok’ na kojem se nalaze svih 12 poznatih dijela Marina Držića te njihovi skraćeni opisi. Djela su ilustrirana radovima muzejske pedagoginje, akademske slikarice Jasmine Runje. Na vrhu stola nalazi se ‘Držićevo kolo sreće’ koje posjetitelj može zavrititi i saznati svoju poruku koju mu poručuje Držić (citat iz nekog njegovog djela koji je i danas suvremen).

Drugi kat

Drugi kat Doma Marina Držića zamišljen je kao ‘unutarnji svijet Marina Držića’. U predsoblju nas čeka replika kazališta u kojem se nalaze lutke koje predstavljaju neke od najznačajnih likova iz Držićevih dijela te zid na kojem su fotografije iz suvremenih uprizorenja Držićevih djela na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Nakon ovog dijela ulazimo u Držićevu radnu sobu u kojoj otkrivamo više o njegovom intimnom svijetu, prostoru i njegovom svećeničkom pozivu.

U ovoj prostoriji koja je replika Držićeve radne i spavaće sobe, a koja je u ovom obliku prikaza postala otvorena, posjetitelj ima priliku sjesti za repliku Držićevog stola, potpisati se u knjigu dojmova te se za uspomenu fotografirati što ujedno dopridonosi
i promociji Doma putem društvenih mreža.

BONSENJO_AGENCIJA_LOGOTIP-01.png
bottom of page