top of page

Izložba DUBROVAČKI CRNI DIJAMANT

7O godina tvornice TUP

koncept, vizualni identitet, dizajn izložbenog postava

 

Izložba 'Dubrovački crni dijamant - 70 godina tvornice TUP' 
20.11.2023.-1.3.2024.

 

Izložba 'Dubrovački crni dijamant' kroz više segmenata predstavlja povijest dubrovačke tvornice Tvornice ugljeno-grafitnih i elektro-kontaktnih proizvoda  – TUP osnovane 1953.

 

Povodom sedamdesetog rođendana tvornice, koja je važan dio povijesti i memorije grada Dubrovnika, ostvaren je istraživačko-izložbeni projekt ’70 godina TUP-a' koji je rezultirao dvjema izložbama: 'Crni stup društva' u produkciji TUP d.d. koja je obradila antropološki te 'Dubrovački crni dijamant' u produkciji Muzeja Crvene povijesti koja je obradila povijesni aspekt.

 Izložba Dubrovački crni dijamant - 70 godina tvornice TUP Dubrovnik.

 

zložba ‘Dubrovački crni dijamant: 70 godina tvornice TUP’ za glavne elemente vizualnog identiteta uzima impresivne ručno iscrtane tehničke nacrte i presjeke alata i proizvoda tvornice ugljeno grafitnih i elektro-kontaktnih proizvoda.

 

Posjetitelj stupanjem u potpuno crni izložbeni prostor ulazi u ‘inverzni nacrt’ koji nije vizualno opterećen fotografijama na vidljivim pozicijama. Jedini vidljivi su tekstovi koji omeđuju poglavlja obrađenih tema tiskanih bijelom UV bojom na velikim plohama grafitne pozadine (koje sugeriraju glavni materijal od kojeg su nastaji proizvodi-grafit).

 

Za realativno mali prostor galerije u namjeri da se prikaže što više materijala bez da ga se preoptereti s njima korišten je prikaz građe u više prostornih slojeva koje posjetitelj mora otkriti. Takav pristup, na neki način, ‘prisiljava’ posljetitelja da sadržaj skoncentrirano pročita i prouči svaki segment izložbe.

 

Elementi fotografije su ili skriveni u plohi zida i moraju se izvući ili na neki način moraju otvorit i otkrit te na taj način dobivamo dvije razine iščitavanja sadržaja. Osim fizičkih elemenata, izložba je obogaćena i sadržajem u virtualnoj stvarnosti koji posjetiteljima daje dodatnu dimenziju doživljava ove izložbe.

BONSENJO_AGENCIJA_LOGOTIP-01.png
bottom of page